MUHLAMA (KUYMAK)


Karadeniz'e özel bir tat olan muhlama tarifini sizlerle paylasmak istedim. Bazıları kuymak da derler.

Bu tarifi, kızımın isteği üzerine, özellikle ölçerek yaptıktan sonra ölçülerini not alarak yazıyorum. 4 kişilik bir tariftir. Kişi sayısına göre ölçüleri artırabilirsiniz. Malzemesi bol ve iyi olursa güzel olacağına inanıyorum.

Muhlama aslında bol tereyağı ve karadenize özel telli peyniri ile güzel olur. Günümüzde sağlıklı yaşam için doktorlar katı yağ kullanmamayı önerdikleri icin, biraz sıvı yağ da kullanarak, az da olsa hafifletmeye çalışıyoruz. Ama aslında ne ile yapılırsa yapılsın, kalorisi oldukça yüksek bir yemek olduğu için çok sık yenmesi tavsiye edilmez. Karadeniz'in telli peynirini her zaman bulamayabileceğimizden, onun yerine taze kaşar peyniri rendesi de kullanabiliriz.

Malzemeler:(4 Kişilik)
1 su bardağı mısır unu
1/2 çay bardağı sıvı yağ
50 gr. (bir çay bardağı kadar) tereyağı
1 su bardağı kadar rendelenmiş taze kaşar peyniri (veya telli Trabzon peyniri)

Yapılışı:
Derince bir teflon tavada (vok tava) bir küçük çay bardağı sıvı yağ ile bir su bardağı mısır ununu, tahta kaşıkla devamlı karıştırarak, 6-7 dakika kavurun. Ocağı söndürerek soğumaya bırakın.(Pütürlenmemesi için)

Soğuyan kavrulmuş unun üzerine, karıştırarak azar azar 4 su bardağı sıcak su ilave edin. Bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Suyunu çekip muhallebi gibi katılaşıncaya kadar pişirin.

Piştikden sonra rendelenmiş bir su bardağı kaşar peynirini (veya telli Trabzon peynirini) üzerine serpiştirin. Peyniri ilave ettikten sonra hiç karıştırmayın. Kendi sıcaklığı ile peynirler eriyecektir. Ocağı söndürün.

(Karıştırmamamızın sebebi servis yaparken peynirin iplik iplik uzaması içindir.)

Küçük bir tavada 2-3 yemek kaşığı kadar tereyağını eriterek, peynirin üzerine dökün.
Sıcak sıcak servis yapın.

Afiyet olsun!







Windows Live: Arkadaşlarınız size e-posta gönderdiklerinde Flickr, Twitter ve Digg güncellemelerinizi öğrenirler.

Yorumlar

  1. cok guzel oldu Hamiyet Hanim.. ellerinize saglik ;) opuyorum coook!

    YanıtlaSil
  2. hamiyet hn.. bende denedim ama mısır unu cok onemliymis hamiyet hn. bakkaldan aldigim misir unu ile guzel olmadi. sizin misir ununuzun tadi baska...:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAKAOLU BUZLUK KURABIYESI

AŞURE