MANTI YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Her yaz bizleri mantı yemeye davet eden yazlık komşularımız, Meysun, Sevinç ve Nahide kardeşlerin yaptıkları mantı çok çok güzel oluyor.
Her ne kadar mantıyı onlardan öğrendiğim püf noktalara dikkat ederek yapsam da, onlarınki gibi olamıyor. Ama yine de blogumda yazarak unutmamak, hem de sizlerle paylaşmak istedim.

MANTI YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Bir kase dolusu un, bir yumak mantı için yeterli oluyor. Bir yumak mantı da, iki kişiyi doyuracak kadar olabiliyor. Kişi sayısına göre unu kase ile ayarlayabiliriz. Mantıyı ortalama kaç kişilik hazırlayacaksanız, kişi sayısının yarısı kadar kase unu, yoğurma kabına alın.

Tuzunu una karıştırın. Ortasına iki yumurta kırın. Alabildiği kadar su ilave ederek hamuru yoğurun.

Yumaklar haline getirip, üzerine ıslak bez örterek hamuru dinlenmeye bırakın.

Dinlenen hamurları oklava ile açın. Hamurları çok ince açmayın.

Açtığınız hamuru büyük, temiz bir kağıdın üzerine alarak, hamur ruleti ile üçer santim kadar kareler halinde kesin. İç harcını bu kağıt üzerinde koyup kapatırsanız kağıtla birlikte dört ucundan tutup kaldırıp bir kenarda pişme saatine kadar bekleyebilir.

Mantı haşlanırken 3-4 kağıdın mantısı bir tencerede haşlanabiliyor. Çok sıkışık haşlanan mantı güzel olmuyor. Mantıları bol suda haşlayın.

Mantıların haşlama suyuna birkaç kaşık sıvı yağ ilave edin. Mantıları haşlayacağınız tencerede su kaynadıktan sonra tuzunu atın. Su kaynamadan tuz atılırsa hem yavaş kaynar, hem de alüminyum tencere ise tencereyi karartır.

Mantıları tencereye koyduktan sonra da biraz daha tuz atabilirsiniz. Daha lezzetli oluyor.

Mantılar harlı ateşte haşlanmalı. Altı ince tencerelerde daha iyi haşlanır.

Mantılar haşlanmak üzere tencereye atıldıktan sonra kaynamaya başlayınca tencerenin kapağı açılır,
kesinlikle kapatılmaz.

Mantılar kaynarken taşma noktasına gelince üzerine bir çay bardağı soğuk su dökün, taşması durur, tekrar kaynamaya başlayıp taşarken yine bir bardak daha soğuk su dökün. Bu işlemi üç defa tekrarlayın.

Tahta kaşığın tersi ile mantıların suyun dibine inmesini sağlayın. Mantı tenceresini kaşıkla karıştırmayın.

Mantının piştiğini anlamak için bir bardak suya bir tane mantı atın suyun dibine çökerse mantı pişmiş demektir. Üstte kalırsa henüz pişmemiştir.

Mantılar piştikten sonra süzgece dökerek  genişce bir servis tabağına alın. Bol tereyağı ile yağlayın. Tereyağını teflon tavada  eritmeyin iyi olmuyor.

Mantıya koyacağınız yoğurt çok sulu olmasın. Yoğurdu  önceden tel süzgece kağıt havlu sererek üzerine yoğurdu koyup fazla suyunu biraz süzün. Sonra sarmısak rendesi ilave ederek karıştırın.

Arzuya göre  cevizli yapacaksanız, yağladığınız mantıların üzerine bolca döğülmüş ceviz serpebilirsiniz.

Afiyet olsun!

NOT: Manti suyunu sıcak sıcak kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatıp ters cevirip saklayabilir ve daha sonra çorba yaparken kullanabilirsiniz.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAKAOLU BUZLUK KURABIYESI

AŞURE