KEMİK SUYU YAPMAK

Çorbalarımızı doğal yollarla lezzetli ve besleyici yapmak için et suyunu evimizde yapalım.Bunun için genel kural 1 litre suya 1 kilo kadar kemik kullanılmalı. İkinci olarak da kemik suyuna asıl lezzeti verecek olan sebzeler bol soğan, havuç ve kereviz sapı. Üçüncü grup olarak da aromatikler dediğimiz baharatlar gerekli. Bunun için birkaç dal maydanoz, varsa birkaç dal taze kekik, bir defne yaprağı saplarından bağlanıp pişirme suyuna konulur. Ama her zaman taze kekik bulunamıyacağı için kuru kekik et suyunun rengini bozmasın diye çay demliklerinin içine koyduğumuz kapaklı tel süzgeçlerin içine birkaç dal maydanoz, bir defne yaprağı, bir tatlı kaşığı kekik, sekiz on tane tane karabiber konulup tencereye yerleştirilir. İşlem bitince bu süzgeç dışarı alınır. Tencereye kemikleri koyup üzerini örtecek kadar soğuk suyu koyalım içine hazırladığımız sebzeleri ve baharat süzgeçini de koyup kaynama noktasına getirip hemen altını kısıp tıngırdamaya bırakalım. Soğuk suyun konması ve ayrıca fokurdamaması çok önemli aksi halde kemik suyumuz bulanık olur .Bu arada tencerenin üzerinde biriken köpükleri de delikli bir kepçe ile veya kağıt havlu ile sürekli alıp atmalıyız.Bütün bu malzemeler üç saat boyunca kısık ateşte tıngırdatarak pişirilir.Ardından içine kağıt havlu serilmiş bir tel süzgeçten süzülür. Böylece kemik suyumuz hazır. Şimdi de saklamak için ılımaya bıraktığımız kemik suyunu marketlerde satılan küçük yuvarlak bölmeleri olan BUZ TORBALARINA huni yardımıyla doldurup ağzını sıkıca bağlayalım, iyice soğuduktan sonra buzdolaplarının dondurucu kısmında saklayalım. Hazırladığımız bu et suyu topları ile harika çorbalar muhteşem soslar, leziz kuru fasulye ve güveçler, salçalı yemekler yapabilirsiniz... AFİYET OLSUN...

Yorumlar

  1. tavuk veya hindi pişirirken de aynı işlemleri yaparak hem tavuğunuzun çok lezzetli ve
    güzel pişmesini sağlayıp hem de tavuk suyu elde edebilirsiniz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KOLAY KEK

SEBZELİ KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI

SODALI BÖREK