GALETE UNU YAPMAK

EVDE BAYAT EKMEKLERDEN GALETE UNU YAPMAK
Galete ununu mutfaklarımızda pek çok yerde kullanırız.Örneğin,tavuklarda, köftelerde hatta bazı böreklerde v.s.Evlerimizde bazen çok fazla bayat ekmek birikir .Ekmekleri değerlendirmek için evimizde galete unu yaparak dolabımızda muhafaza edip her zaman için elimizin altında kullanmaya hazır bekletebiliriz.Bazen bütün ekmeklerin çöp bidonlarına atıldığını veya çöp bidonlarının yanında poşetler içinde bahçe demirlerine asıldığını görünce inanın çok üzülüyorum.Soğuk bir kış günü pencereden sokağı seyrederken çöp bidonunu karıştıran küçük bir çocuğun bidondaki pizza kutusunu açıp oradaki kuru pizza kenarlarını ağzına alıp tükürdüğünü gördüm .Çok canım sıkıldı.Memleketimizde kuru ekmeğe bile muhtaç bunca insan varken bütün ekmekleri küfletip çöpe atmak neden.Elimizden geldiğince tanrının bize verdiği bu nimetleri iyi değerlendirmeli ,israftan kaçınmamız gerektiğine inanıyorum.Bugün herşeyi bol bol bulan insanların bile yarın ne olacakları hiç belli olmaz.Allah kimseyi gördüklerinden ayırmasın.

Şimdi gelelim bu bayat ekmekleri nasıl değerlendireceğimize.
Bunun için:
1-Bayat ekmekleri dilimleyip fırın tepsisine dizerek önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika kızartın.Frından çıkarın soğusun.Bu ekmekleri iri parçalar halinde kırarak mutfak robotunda çekerek un haline getirin.İnce olmasını isterseniz bir tel süzgeçten geçirebilirsiniz.Bu hafif kızarmış olacağından koyu renkli bir galete unu olur.
2-Bayat ekmekleri fırında kızartmadan da galete unu yapabiliriz.O zaman rengi daha açık olur.Bunun için de bayat ekmekleri ekmek tahtasının üzerinde dilimleyerek iri parçalar halinde küp küp doğrayın.Bir tepsiye koyarak üzerini tozlanmasın diye bir kağıt havlu veya temiz bir bezle örtün.Oda sıcaklığında birkaç gün kurumaya bırakın.Kapalı yerde olmadığı için küflenmeden kuruyacaktır.Kuruyan ekmek parçalarını mutfak robotuna dökerek parçalayıp ,un haline getirin.Arzuya göre hep aynı kalınlıkta ve de ince olmasını istiyorsanız irice delikli bir süzgeçten süzerek, ağzı kapalı kavanozlarda buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Köfte yaparken her zaman evde bayat ekmek olmayabiliyor.O zaman bu galete ununu köftemizde bayat ekmek yerine kullanabiliriz.(bir çay bardağı kadar su ilavesiyle)


Windows Live Hotmail: Arkadaşlarınız Facebook'taki güncellemelerinizi doğrudan Hotmail®'den görür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KOLAY KEK

SEBZELİ KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI

SODALI BÖREK