ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

MALZEMELER:
2 su bardağı pirinç
3-4 adet orta boy soğan
1 su bardağından bir parmak eksik zeytin yağı
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
3 yemek kaşığı kuş üzümü
2 tatlı kaşığı şeker
1 limon suyu
1 çay kaşığı kara biber
1/2 çay kaşığı pul biber
1çay kaşığı tarçın
4 çay kaşığı dolma baharı
4 çay kaşığı nane
2 yemek kaşığı nar ekşisi
YAPILIŞI:
2 su bardağı pirinci yıkayın.Derin bir kabın içinde 2 kaşık tuz ilave ederek üzerine ılık su döküp bir saat kadar bekletin.
Soğanları soyup yıkadıktan sonra mutfak robotunda kıyın.Tencereye bir su bardağından bir parmak eksik zeytin yağı koyarak soğanları ve fıstıkları ilave edip fıstıklar hafif pembeleşene kadar kavurun.Islattığınız pirinci tekrar yıkayıp süzdükten sonra soğanlara ilave edip bir müddet daha kavurmaya devam edin..Tuzunu ve bir limon suyunu sıkarak ilave edin. Sonra iki su bardağı soğuk su ilave ederek karıştırın . Tüm baharatları da ilave edip karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.Ocağı söndürüp demlenmeye bırakın.
Bu arada yapraklar salamura olduğu için çok tuzlu olacağından dolmayı hazırlamadan önce yaprakları derin bir kabın içinde bol suda bekletmeniz gerekir.Arasıra suyunu değiştirerek fazla tuzunun çıkması sağlanmalı yoksa dolmanız çok tuzlu olur.Yaprakların tuzu çıktıktan sonra fazla hırpalamadan avuç içinde fazla suyu sıkılarak yapraklar sarmaya hazır hale getirilir.
Daha sonra hazırlanıp dinlenen iç pilav yapraklara sarılır. Tencerenin en altına bir-iki yaprak serilerek sarılan dolmalar tencereye yerleştirilir.Dolmalar tencereye çok muntazam sıralı dizilmemeli, karışık konulmalı. Dolmaların üzerine bir buçuk su bardağı soğuk su ilave edilir .Önce açık ateşte, kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınarak bir saat kadar suyunu çekip yağına inene kadar pişirilir.Dolma pişerken renginin parlak olması için 2 yemek kaşığı zeytin yağı dolmaların üzerine gezdirilir.Varsa 2 kaşık da nar ekşisi ilave edilir.Tencereden çıtır çıtır sesler gelince pişmiş demektir.
Pişen dolmalar tencerede soğumaya bırakılır.Sonra servis tabaklarına alınır.
Afiyet olsun.
PUF NOKTASI:
Zeytinyagli dolma yaparken bir olcu pirince bir olcuden iki parmak eksik zeytinyagi konulmali.
PUF NOKTASI:
Zeytinyagli dolma yaparken bir olcu pirince bir olcuden iki parmak eksik zeytinyagi konulmali.
bugun ilk tekbasima denememi yaptim. ama yavas sardigim icin cok uzun surdu. simdi gece yarisini gecti saat, yarim saat tamda pisirip sonra yarim yapip beklemek icin uyumamam gerekiyor. bakalim yapabilecekmiyim. yada yanik versiyonunumu yapmis olcagim :)
YanıtlaSilellerine sağlık inşallah güzel olmuştur o kadar emek verdiğine göre yakmadan pişirmişsindir inşallah.Afiyet olsun
YanıtlaSil